Van de basis tot concrete lijstjes met vaardigheden: wij geven tips over soft skills. Hoe pas je ze toe? En welke vermeld je?
Inhoudsopgave
- Wat zijn vaardigheden, ook wel soft skills?
- Waarom zijn ze belangrijk in je CV?
- Wat is het verschil tussen soft skills en hard skills?
- Welke vaardigheden of soft skills scoren goed op je CV?
- Hoe verwerf je soft skills?
- De ultieme tips voor soft skills in je CV
Wat zijn soft skills?
Soft skills, wat de officieuze naam is van jouw vaardigheden, zijn vaardigheden die je niet kunt categoriseren of indelen bij specifieke kennis of knowhow. Ze vallen niet onder de standaard, puur professionele competenties die je kunt gebruiken in een functie. Het zijn moeilijk meetbare vaardigheden, maar ze blijken wel onmisbaar bij het opstellen van een goed, of in het beste geval perfect, CV. Dat klinkt allemaal misschien nogal technisch en ingewikkeld, maar na het lezen van dit artikel zal dat zonder twijfel niet meer het geval zijn.
Waarom zijn ze belangrijk in je CV?
Soft skills worden vaak sleutelcompetenties genoemd, omdat ze doorslaggevend zijn bij het uitoefenen van een functie. Ze vertellen meer over je emotionele competenties en omgang met anderen en zijn daarom een essentieel onderdeel van je CV, het solliciteren en je baan.
Zo moet een verkoper niet alleen kennis bezitten over zijn product, maar ook beschikken over de communicatieve vaardigheden om het product in kwestie bij zijn klanten te promoten. Voor een maatschappelijk werker zijn menselijke vaardigheden als empathie en mensenkennis minstens even belangrijk als zijn of haar theorethische kennis. Je voelt meteen al aan dat je “empathie” of “communicatie” moeilijk in cijfers of niveaus kan definiëren of zelfs quoteren.
Wat is het verschil tussen soft skills en hard skills?
Soft skills, waaronder diplomatie, flexibiliteit en autonomie, zijn dus moeilijk te meten competenties van een eerder emotionele of interpersoonlijke inslag. Hard skills zijn daarentegen vaardigheden die vaak meetbaar, definieerbaar en vooral volgens een standaardmethode leerbaar zijn. Een beetje zoals een taal- of wiskundetoets, dus. Als je ervoor kan studeren en er zo relatief makkelijk kennis over kan opdoen, is het wellicht een hard skill.
De logische stap daarna is het ontwikkelen van die hard skills, waardoor je niveau blijft stijgen. Vergelijk het met hoe je kennis van het Duits of Engels ook toenam tijdens je schoolcarrière. Bepaalde vakken ondersteunen echter ook het ontwikkelen van soft skills. Denk maar aan vakoverschrijdende project waar je organisatorisch moet optreden of taalvakken waar je met je medeleerlingen leert communiceren. Soft skills zijn eerder emotionele competenties, terwijl hard skills eerder logische vaardigheden bevatten.
Welke soft skills scoren goed op je CV?
Je kunt je nu wat meer voorstellen bij het concept “soft skills”, maar ongetwijfeld zijn enkele voorbeelden ook best handig. Onthoud wel dat je in een CV altijd eerlijk moet zijn. Een willekeurige opsomming van soft skills zal je niet ver brengen. Gewoonlijk wordt er tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd naar vroegere ervaringen en voorbeelden die je soft skills kunnen staven. Hieronder vind je een lijstje terug met de meer relevante competenties voor je CV en sollicitatiegesprek:
Doelgerichtheid
Werkgevers willen gemotiveerde medewerkers die ervoor gaan en hun vooropgestelde doel willen bereiken. Ben jij gemotiveerd, geëngageerd en ga je door tot je werk afgerond is? Dan bezit jij deze soft skill.
Communicatieve vaardigheden
Leg je makkelijk contact met andere mensen? Ben jij een goede prater? Of heb je een vlotte pen? Dan kun je die soft skill zeker vermelden. Een gouden tip: Verzorg je schriftelijke communicatie en kijk dus je motivatiebrief en CV nog eens extra na op spelfouten.
Sociale vaardigheden
Werk jij graag samen met andere mensen en heb je veel mensenkennis? Dan heb je geluk, want sociale vaardigheden zijn voor bijna alle functies een pluspunt en een absolute musthave als je solliciteert voor een baan als verkoper of manager.
Leidinggevende vaardigheden
Heb jij ervaring met het aansturen van een team? Aarzel dan niet om je leidinggevende vaardigheden te vermelden. Daarbij kun je eventueel meer informatie geven over je managementstijl.
Flexibiliteit
Kun je je snel aanpassen en ga je goed om met veranderingen en wijzigende situaties op de werkvloer? Vermeld dat dan zeker. Het bedrijfsleven verandert constant en met een hoog tempo, dus je aanpassingsvermogen is een groot voordeel.
Diplomatie
Iedereen is het wel eens oneens met een collega. Hoe ga jij daarmee om? Sta jij open voor de mening van anderen en kan je hen voorzichtig uitleggen wat jouw standpunt is? Dan bezit jij deze soft skill.
Beslissingen nemen
In heel wat functies moet je voortdurend beslissingen nemen. De ene al belangrijker dan de andere. Snel knopen kunnen doorhakken is dus een belangrijke soft skill.
Autonomie
Je zult niet altijd in team werken en dus ook zelf wat initiatief moeten nemen bij je dagelijkse taken. Deze soft skill is potentieel heel belangrijk voor je (toekomstige) werkgever.
Organisatietalent
Moet je evenementen organiseren, een teamplanning maken of interne agenda’s coördineren? Dan is het belangrijk dat je goed kan organiseren en plannen. Reken je deze vaardigheid tot je sterkte punten, vermeld dit dan zeker in je CV.
Probleemoplossend denken
De tijd dat je baas je kwam vertellen wat en hoe je iets moest aanpakken is bij de meeste bedrijven verleden tijd. Je zult zelf met oplossingen moeten komen, deze uitwerken en tenslotte aftoetsen. Beschik je over de capaciteit om koelbloedig problemen aan te pakken en met oplossingen te komen? Benadruk dit dan zeker in je CV.
Creatief en innovatief
Creativiteit is een breed begrip. In eerste instantie heb je deze vaardigheid nodig in een creatieve functie. Ook in andere functies is out-of-the-box denken echter nuttig. Elk bedrijf is de dag van vandaag op zoek naar innovatie en originele ideeën.
Stressbestendigheid
Sommige mensen kunnen niet meer functioneren in stresserende situaties, terwijl anderen net deadlines nodig hebben. Solliciteer je voor een baan waarin deadlines en gezonde stress dagelijkse kost zijn en is dat helemaal jouw ding? Dan mag je zeker niet vergeten aan te geven in je CV dat jij het best presteert onder druk.
Initiatief
Hou je ervan om voorstellen te doen en het voortouw te nemen op het werk? Dan mag je in je CV vermelden dat je graag initiatief neemt en ondernemend bent.
Teamwork
Samenwerken is een zeer belangrijke soft skill om aan te halen. Goed met je collega’s communiceren, samen tot een consensus komen en elkaar ondersteunen zijn voor veel werkgevers essentieel. Zorg dat je het in de vingers hebt en vermeld dit ook in je CV.
Professionaliteit
Een onderschatte soft skill die werkgevers belangrijk vinden, is de juiste houding. Op tijd komen, gepast gedrag en professionaliteit uitstralen bij het solliciteren zijn ontzettend belangrijk. Je hebt vaak maar één kans om de juiste indruk van jezelf na te laten op je werk.
Hoe verwerf je soft skills?
De sleutelwoorden hier zijn ervaring en oefening. Net zoals bij hard skills het geval is, kun je je verdiepen in specifieke soft skills en deze zo verwerven.
- Ga na in hoeverre je een bepaalde soft skills beheerst (bij jezelf, maar ook mensen uit jouw omgeving).
- Focus op de essentie van de soft skill en bedenk hoe je de beheersing ervan kan verbeteren. Hiervoor bestaat ook wetenschappelijke literatuur om je wegwijs te helpen.
- Oefen je soft skill en doe ervaring op.
Heb jij bijvoorbeeld problemen met communicatieve vaardigheden? Denk dan na over de essentie van communicatie. Je wilt jezelf duidelijk verstaanbaar maken op een heldere manier. Focus daarom op het onderwerp en wees zo specifiek mogelijk. Belangrijk zijn ook oogcontact, actief luisteren en lichaamstaal. Op die manier kun je ook andere soft skills ontleden en je vaardigheden verbeteren.
De ultieme tips voor soft skills in je CV
Tot slot sommen we graag nog even enkele belangrijke tips voor soft skills in je CV op:
- Zorg dat de toevoeging van je soft skills relevant blijft. Sommige vaardigheden zijn simpelweg niet belangrijk voor een bepaalde functie.
- Benoem niet te veel soft skills, zodat je vermeldingen hun impact behouden.
- Creëer een evenwicht met je hard skills.
- Som alvast enkele voorbeelden op in je CV. Zo concretiseer je meteen je soft skills en maak je het geheel geloofwaardig.
Heb je nog vragen bij het opstellen van een CV? Of heb je graag enkele voorbeelden? Geen zorgen. Dat kan je allemaal terugvinden in ons uitgebreide CV-artikel.