Een sollicitatiebrief schrijven: concrete voorbeelden

Je motivatie is goud waard! Vind hier voorbeelden van motivatiebrieven ter inspiratie.


March 4, 2019

Een motivatiebrief is jouw sleutel naar succes. Als je je kunt onderscheiden van andere kandidaten, dan maak jij nog meer kans om de baan van je dromen te vinden. Hoe je dat doet? Wij zetten voor jou enkele voorbeelden en tips voor het opstellen van een motivatiebrief op een rijtje. We geven bij elke brief aan wat de positieve en negatieve punten zijn, zodat jij je eigen brief makkelijker kunt opstellen.

Inhoudsopgave

 

Al deze sollicitatiebrieven zijn fictief. We hebben ervoor gezorgd dat ze realistisch en consistent zijn. Elke overeenkomst met bestaande personen of bedrijven berust op toeval.

Voorbeeld 1: sollicitatiebrief voor een open sollicitatie

Download dit voorbeeld hier

Bezorg je spontaan je CV aan een werkgever, dan getuigt dat niet alleen van een grote interesse in het bedrijf, maar ook van je gevoel voor initiatief. Maar dat is niet alles, want door een open sollicitatie ben je andere kandidaten misschien wel voor.

Je CV wordt bewaard in een database en als eerste weer opgehaald zodra er een vacature is die overeenstemt met het profiel. Een sollicitatiebrief schrijven voor een open sollicitatie kan dus best uitdagend zijn, omdat je niet altijd alle informatie hebt over de functie.

Do’s

✓ Deze kandidaat richt de sollicitatiebrief rechtstreeks naar de personeelsverantwoordelijke, wat zeer positief is. Als je een open sollicitatiebrief stuurt, kun je het best op zoek gaan naar de naam van de personeelsverantwoordelijke en de sollicitatiebrief rechtstreeks aan hem/haar richten. Vind je de naam niet op de website van het bedrijf, dan kun je beter even bellen naar het bedrijf om de naam van die persoon te vragen. Dat getuigt ook al meteen van een proactieve houding, wat de meeste werkgevers erg op prijs stellen.

 

Don’ts

De kandidaat verwijst in de sollicitatiebrief naar het dynamisch team, maar dit is gebaseerd op een veronderstelling. Let op met termen als jong of dynamisch in open sollicitatiebrieven. Vergeet niet je sterke kanten en positieve eigenschappen te vermelden.

Er wordt in deze sollicitatiebrief niet naar een gesprek verwezen. Je kunt toch beter even vermelden dat je graag zou worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, waarin je jezelf nog verder kunt voorstellen.

Voor een open sollicitatie hoef je niet perse een hele lange brief te sturen, maar deze is toch wat aan de korte kant. Je verhoogt je kansen door iets meer toe te lichten waar je naar op zoek bent en wat de reden is dat je graag voor dit bedrijf wilt werken.

 

Extra tips:

  • De kandidaat zegt in zijn sollicitatiebrief dat het bedrijf aan zijn verwachtingen beantwoordt, maar hij geeft niet aan waarom. Probeer argumenten te geven die dit aantonen.

 

Voorbeeld 2: sollicitatiebrief marketingmedewerker

Download dit voorbeeld hier

Geef iets mee over jezelf: wat vind je interessant in je huidige functie, ben je vlot in de omgang, hou je van werken in een team?

Deze sollicitant(e) vertelt aan de hand van voorbeelden dat zij/hij houdt van afwisseling en contact met mensen, en uit welke taken hij/zij voldoening haalt.

Do’s:

✓ Vertel meteen wat je aandacht trok in de vacature en waarom je erop reageert. Wees eerlijk over wat je aanspreekt in de functieomschrijving en leg de link naar specifieke persoonlijke eigenschappen, vaardigheden of kennis die je hebt. Zo wek je vanaf zin één de interesse van de werkgever.

 

Don’ts

x Vermijd herhaling. ‘ Leergierig’ en ‘bijleren’ hoeven niet dubbel benadrukt te worden. Daar wordt al met concrete voorbeelden naar verwezen.

 

Voorbeeld 3: sollicitatiebrief van een financieel specialist

Download dit voorbeeld hier

Als je in je sollicitatiebrief zegt dat je kennis hebt opgedaan die belangrijk is voor de functie, moet je ook voorbeelden geven.

Je kunt bijvoorbeeld een stage vermelden in je sollicitatiebrief, het onderwerp van je scriptie of een praktische cursus die je gevolgd hebt.

Do’s

✓ De recruiter wordt rechtstreeks aangesproken in de sollicitatiebrief, dat is zeer positief. Indien je niet zeker bent over het geslacht van deze persoon, kun je beter een neutrale aanspreking gebruiken, bijvoorbeeld ‘Geachte’.

✓ De kandidaat spreekt hier over een jong dynamisch team. Als daar in de vacature over gesproken wordt, is het goed om dit te vermelden tijdens het solliciteren. Ook als dit niet in de vacature vermeld wordt, kun je wel aangeven dat je bijvoorbeeld veel waarde hecht aan werken in een dynamisch team.

 

Don’ts

Het is niet aangewezen om in de eerste zin van je sollicitatiebrief je diploma te vermelden. Dat kan eventueel wel als het een noodzakelijke voorwaarde is voor de functie. Als dat niet uitdrukkelijk gevraagd wordt, mag je je diploma wel vermelden, maar dan kun je het beter lager in de brief zetten.

De sollicitante zegt in haar sollicitatiebrief dat ze graag zou doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid. Dit kan negatief overkomen bij sommige recruiters, omdat je dan de indruk kan wekken dat je niet tevreden zou zijn met de functie waarvoor je solliciteert. Vermijd dergelijke misverstanden in je sollicitatiebrief.

 

Extra tips

  • De laatste zin van deze sollicitatiebrief begint goed, maar de vraag voor een eerste gesprek kun je beter anders formuleren: je kunt bijvoorbeeld beter zeggen dat je bereid bent om meer informatie te geven tijdens een gesprek.

Voorbeeld 4: sollicitatiebrief van een ingenieur

Download dit voorbeeld hier

Deze persoon zegt dat zijn leidinggevende capaciteiten van pas zullen komen voor deze functie. Dat is altijd een goed begin voor je sollicitatiebrief.

Toch zou hij/zij dit beter anders verwoorden in zijn sollicitatiebrief en bijvoorbeeld verwijzen naar de functiebeschrijving. Dat komt professioneler over.

Do’s

✓ De kandidaat heeft zijn sollicitatiebrief op het bedrijf afgestemd. In je brief zeggen dat je uitkijkt naar innovatieve projecten komt gemotiveerd over.

✓  Er wordt op een correcte manier verwezen naar een mogelijke ontmoeting, waarbij er verdere toelichting gegeven kan worden.

 

Don’ts

De kandidaat besteedt veel aandacht aan de taken die hij momenteel heeft in zijn functie. Hij kan die ervaring beter in zijn CV vermelden dan in zijn sollicitatiebrief, tenzij hij daarmee echt aantoont dat hij aan het profiel beantwoordt.

 

Extra tips

  • Probeer een goed evenwicht te vinden: je mag jezelf verkopen in je sollicitatiebrief, maar zorg ervoor dat je niet verwaand overkomt.

 

Voorbeeld 5: sollicitatiebrief van een IT’er

Download dit voorbeeld hier

Aangezien de kandidaat momenteel geen vast werk heeft, is het goed dat hij met zijn kennis begint en de belangrijkste professionele vaardigheden als eerste aangeeft.

Zo ziet de recruiter in een oogopslag waarin de sollicitant te bieden heeft.

Do’s

✓ De sollicitant opent zijn brief goed. Hij trekt de aandacht en benoemt meteen zijn sterke punten.

 

Don’ts

Deze kandidaat vermeldt dat hij ‘praktische vakken’ heeft gevolgd, maar hij kan hier beter voorbeelden van geven in zijn sollicitatiebrief om bijvoorbeeld zijn kennis van Java te benadrukken. Ook als hij ‘programmatie’ vermeldt, zou hij hier beter specifieker vermelden in welke taal hij heeft leren programmeren. Door duidelijker te zijn in zijn sollicitatiebrief, zou hij kunnen aangeven hoe hij zijn gebrek aan ervaring kan compenseren.

Deze sollicitant begint zijn sollicitatiebrief met “Mijnheer, Mevrouw”. Indien mogelijk kan hij in zijn aanspreking beter de naam van de personeelsverantwoordelijke vermelden. Als je niet zeker bent of die persoon een man of een vrouw is, kan je beter helemaal neutraal blijven in de sollicitatiebrief en ‘geachte’ of ‘beste’ gebruiken.

 

Extra tips

  • De laatste zin is goed geformuleerd, maar niet echt gepast in dit geval. Hij heeft in zijn sollicitatiebrief helemaal geen argumenten gegeven die de recruiter ervan kunnen overtuigen om hem uit te nodigen voor een eerste gesprek. Dat is iets wat je zeker moet doen in je sollicitatiebrief.

 

Voorbeeld 6: sollicitatiebrief van een boekhouder

Download dit voorbeeld hier

Deze kandidate heeft een tijdje niet gewerkt. Probeer ook een mindere periode in je carrière positief te formuleren.

Dat je even niet hebt gewerkt of in een andere functie, betekent niet noodzakelijk dat je niets hebt bijgeleerd in die tijd.

Do’s

✓ Het ego staat niet centraal: in plaats van te zeggen dat de kandidaat perfect drietalig is, schrijft ze over het hebben van een goede kennis van andere talen.

✓ Er wordt op de juiste manier afgesloten door te verwijzen naar een sollicitatiegesprek.

 

Don’ts

x  Ze is eerlijk, maar ze moet opletten dat ze haar kansen niet vergooit door in haar sollicitatiebrief te zeggen dat ze al enkele jaren werkloos is. In plaats van te zeggen dat ze niet meer op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen, kan ze dit positief formuleren en bijvoorbeeld in haar sollicitatiebrief aangeven dat ze leergierig is.

 

Extra tips

  • Sterke punten mogen hoger in de sollicitatiebrief vermeld worden, zeker boven de zin waarin ze aangeeft dat zij de ideale kandidate is voor de functie.

 

Voorbeeld 7: sollicitatiebrief van een HR-assistent

Download dit voorbeeld hier

Aantonen dat je het bedrijf kent, is altijd goed. Maar let op dat je niet teveel over het bedrijf zelf schrijft.

Laten zien dat je je research hebt gedaan is een aanrader, maar met een goede motivatiebrief stel je jezelf voor, niet het bedrijf.

Do’s

✓ Er wordt met enthousiasme verwezen naar een mogelijk gesprek.

✓ De sollicitant is bekend met het bedrijf en laat dit merken. Dit wordt altijd gewaardeerd door de werkgever.

 

Don’ts

x  Deze sollicitant geeft niet expliciet aan naar welk type functie hij/zij op zoek is. Vermeld in je sollicitatiebrief zeker nog eens expliciet de functie of het functietype waar je naar op zoek bent en wat je ambities zijn.

x De meeste informatie bewaar je voor je CV, maar in deze brief is geen enkele ervaring genoemd. Bij een open sollicitatie kan het zeker geen kwaad om kort een van je competenties te benoemen en ermee naar het CV te verwijzen.

 

Deze voorbeelden, tips en do’s en don’ts zullen je zeker helpen om je persoonlijke motivatiebrief op te stellen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je de voorbeelden zonder aanpassingen overneemt.

Wil je die ene goede functie? Dan heb je ook een goede sollicitatiebrief nodig! Om je ideale sollicitatiebrief te schrijven, kun je er ook ons artikel over sollicitatiebrieven op nalezen.

Vind jouw droombaan

Ben jij op zoek naar de baan van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt je!

Vind jouw droombaan

Ben jij op zoek naar de baan van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt je!