Vragen tijdens het sollicitatiegesprek die jij en de recruiter moeten stellen

Ga jij binnenkort op sollicitatiegesprek en wil je je goed voorbereiden? Wij hebben voor jou een overzicht van de meest gestelde en moeilijkste vragen van recruiters, met uitleg en tips.


March 4, 2019

Tijdens het solliciteren mogen zowel de sollicitant(e) als de recruiter enkele lastige vragen verwachten. Wij komen daarom met een handige houvast en enkele handige antwoorden.

Inhoudsopgave

 

De wederzijdse vragenronde

Vragen zijn de bouwstenen van een sollicitatiegesprek. Ze zijn de manier om na te gaan of iemand geschikt is voor een functie. Zowel de sollicitant(e) als de recruiter ontdekken met wie ze te maken hebben op persoonlijk en professioneel vlak, want beide partijen moeten natuurlijk vragen stellen.

Hoewel het type en aantal vragen afhankelijk zal zijn van de specifieke functie, keren altijd enkele onvermijdelijke vragen terug tijdens het sollicitatiegesprek. De voornaamste onderdelen van die wederzijdse vragenronde sommen we hieronder alvast op, telkens met uitleg en tips.

 

De vragen van de recruiter

De recruiter stelt wellicht de belangrijkste vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Dat kan gaan van enkele korte persoonlijke vragen tot diepgaandere materie, zoals je carrière, professionele verleden en toekomstplannen.

 

  • Kun je jezelf voorstellen in enkele zinnen? Hoe zou je jouw karakter omschrijven?

Een klassieke vraag om het gesprek mee te starten. Praat over de situatie waarin je je nu bevindt. Ben je net afgestudeerd of werk je al even? Waar woon je en wat zijn je hobby’s? Een werkgever weet graag wie je bent als persoon. Maak het persoonlijk, maar ga niet over the top. Een recruiter hoeft niet je hele levensverhaal te kennen. Hij of zij wil vooral het ijs breken en ook weten wat voor persoon je bent.

 

  • Kun je jouw vorige baan/je studies kort toelichten?

Vertel niks negatiefs over je vorige werkgever. Zeg eerder dat toe bent aan een nieuwe uitdaging. Link je studies aan de vacature: welke aspecten van je opleiding zijn relevant voor de functieomschrijving van de vacature?

 

  • Gaten in het CV: Wat heb je gedaan tussen Functie A en Functie B?

Heb je een bepaalde leegte in je curriculum vitae? Of heb je een tussenjaar genomen tijdens je studies? Die onregelmatigheden vallen ook bij je recruiters op. Zij zullen dan ook geïnteresseerd zijn in de redenen waarom je wat tijd voor jezelf hebt genomen. Wees steeds eerlijk, maar probeer je boodschap wel positief te brengen.

 

  • Wat weet je over ons bedrijf?

Veel bedrijven verwachten dat je je goed hebt voorbereid op je sollicitatiegesprek en dat je een idee hebt van wat het bedrijf precies doet. Je moet niet alles in detail kunnen uitleggen, maar het is wel belangrijk om interesse te tonen. Neem voor het sollicitatiegesprek zeker eens een kijkje op hun site. Dingen die je moet onthouden, zijn de waarden van het bedrijf, de verschillende vestigingen en een goede kennis van de producten en services.

 

  • Waarom ben je in deze baan geïnteresseerd?

Het is belangrijk om hier een gemotiveerd antwoord op te geven. Nu moet je laten blijken dat je er zelf van overtuigd bent dat de baan je op het lijf geschreven is. Overloop de functiebeschrijving van de baan nog eens heel goed voor je naar het sollicitatiegesprek vertrekt en noteer goed welke aspecten je vooral aanspreken. Vermeld die punten zeker wanneer hier naar gevraagd wordt tijdens het sollicitatiegesprek.

 

  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Sommige bedrijven zullen je tijdens een sollicitatiegesprek ook vragen naar je positieve en negatieve eigenschappen. Denk hier van tevoren al eens over na en wees eerlijk. Bedenk ook welke positieve eigenschappen belangrijk zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Daar kan ook naar gevraagd worden tijdens het gesprek.

 

  • Beschrijf je huidige functie en takenpakket

Dit is je kans om tijdens een sollicitatiegesprek te laten zien dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Vertel vooral over je ervaring die relevant is voor de baan waarvoor je solliciteert. Solliciteer je voor een functie waar je geen ervaring mee hebt? Ook dan kun je ongetwijfeld wel voorbeelden vinden van vaardigheden of taken die nuttig zijn voor deze baan.

 

  • Wat heb je tot nu toe bereikt in je vorige functie(s)?

Als je al relevante ervaring hebt, dan kun je tijdens een sollicitatiegesprek zeker heel wat argumenten aanhalen om de recruiter te overtuigen. Als je voor een totaal andere functie solliciteert, kun je tijdens het sollicitatiegesprek misschien een aantal projecten opsommen die bewijzen dat je van aanpakken weet.

 

  • Hoe zie jij de functie waarvoor je solliciteert?

Formuleer hier wat jij van de functie verwacht. Hiervoor kan je natuurlijk inspiratie halen uit de profielbeschrijving, maar som hier niet gewoon alle elementen van op. Licht tijdens het sollicitatiegesprek eerder de aspecten toe die je het meest interesseren en waarin je je verder zou willen ontwikkelen.

 

  • Wat zijn je salarisverwachtingen?

Een lastige, maar ongetwijfeld belangrijke vraag. Je kunt eventueel vertrekken vanuit je huidige salaris. Lieg hierbij natuurlijk niet, want je nieuwe werkgever zou bijvoorbeeld wel eens je loonstrook kunnen vragen. Ook kun je zeker met benaderingen en voorbeelden komen van wat je elders zou verdienen. Exacte bedragen hoeven niet.

 

  • Vanaf wanneer ben je beschikbaar?

Misschien wel de makkelijkste vraag van allemaal. Als schoolverlater kun je het best zeggen dat je onmiddellijk beschikbaar bent. Als je werkt, ben je uiteraard beschikbaar na je opzegtermijn.

 

De vragen van de Human Resources-Manager

Tijdens het solliciteren kom je onvermijdelijk ook in contact met de Human Resources-Manager. De HR-manager staat in voor personeelszaken en personeelsbeleid, en representeert het bedrijf en haar bijhorende cultuur.

Daarom is het van belang voor zowel de sollicitant(e) als het bedrijf en de HR-manager om te zien of beide partijen op elkaar afgestemd zijn. Vaak duikt de HRM op in een tweede sollicitatieronde en heeft die ook enkele specifieke vragen waarop je je kunt voorbereiden:

 

  • Waarom zouden we voor jou moeten kiezen?

Vertel wat jou onderscheidt van de concurrentie en vertel over jouw grote motivatie voor de functie. Praat ook over je leergierigheid en positieve ingesteldheid. Probeer clichés te vermijden en breng vooral je enthousiasme over.

 

  • Waarom wil je van baan veranderen?

Dit kan voor sommigen een moeilijke vraag zijn. Als je momenteel niet tevreden bent bij je baan, mag je dat gerust zeggen. Vermijd wel negatieve uitlatingen over je baas, je collega’s of het bedrijf tijdens een sollicitatiegesprek.

 

  • Kun je onder druk en in teamverband werken? Hoe ga je om met verandering?

Natuurlijk polst de recruiter ook naar je soft skills en in hoeverre die nodig zullen zijn voor de functie. Voorbeelden zijn onder meer je sociale en communicatieve vaardigheden, flexibiliteit en stressbestendigheid.

 

  • Wat zijn je doelen of ambities? Waar zie je jezelf binnen vijf jaar?

Je mag de recruiter gerust vertellen wat jouw carrièreplannen zijn voor de toekomst. Ambitie tonen tijdens een sollicitatiegesprek is goed, maar blijf in elk geval realistisch en beleefd.

 

  • Waarom wil je voor dit bedrijf werken?

Spreekt het product je aan? Heb je positieve reacties gehoord van werknemers? Of is er een andere specifieke reden waarom je daar graag zou willen werken? Het is belangrijk om hier een antwoord op te kunnen geven tijdens een sollicitatiegesprek. Zo bewijs je dat je daar echt wil werken.

Maar natuurlijk is er nog een allerlaatste, steeds voorkomende strikvraag die elke werkgever of recruiter zal stellen:

 

Heb je zelf nog vragen? Ja!

Laat je niet in de val lokken bij deze laatste en belangrijke (strik)vraag. Vragen staat vrij. Probeer dus altijd nog enkele vragen te stellen. Zo toon je niet alleen je interesse en ambitie, maar het kan ook gewoon handig zijn. Soms wil je wat extra informatie of gebruik je die laatste kans om de werkgever te overtuigen. En er zijn natuurlijk ook nog altijd praktische vragen om te stellen. Het spreekt voor zich dat je steeds beleefd en correct blijft. Wij geven je alvast enkel voorbeelden van vragen die jij kunt stellen.

 

  • Welke belangrijke mijlpalen verwacht u van mij gedurende de eerste maanden van mijn dienstverband?

Soms is het maar beter om goed voorbereid te zijn. Door al meteen te vragen naar je komende takenpakket toon je ijver en interesse. Bovendien zijn functieomschrijvingen soms niet helemaal duidelijk en kan het handig zijn te weten wat er precies van je verwacht wordt.

 

  • Welke doorgroeimogelijkheden zijn er in het bedrijf?

Als je merkt dat het gesprek goed gaat, kan je altijd al eens voorzichtig polsen naar je toekomst binnen het bedrijf. Zo merkt men meteen je ambitie op.

 

  • Wat is de filosofie van dit bedrijf/deze organisatie?

Misschien werd het al duidelijk gemaakt door de recruiter, maar soms wordt er ook niet gesproken over de bedrijfscultuur. Heb je nog vragen over hoe daar invulling aangegeven wordt binnen deze organisatie? Dan kun je daar altijd naar vragen.

 

  • Ik heb veel geleerd uit dit gesprek en ben erg geïnteresseerd in de vacature. Hoe verloopt de rest van de sollicitatieprocedure?

Aan deze vraag zijn een paar risico’s verbonden. Zo kun je enigszins onbeleefd overkomen en heeft deze vraag ook geen enkele betekenis wanneer je gesprek niet goed liep. Indien je sollicitatie echter vlekkeloos verliep, is het wel een goed idee te vragen naar het verdere verloop. Komt er een tweede ronde? Wanneer mag je een antwoord verwachten? Zo ben je meteen op de hoogte.

 

Wat mag de recruiter niet vragen?

Dat je recruiter of HR-manager niet alles mag vragen, spreekt voor zich. Toch kan het handig zijn om op de hoogte te zijn van enkele risicovolle onderwerpen. Je bent zeker nooit een antwoord verschuldigd wanneer één van de vragen ingaat op de volgende thema’s:

 

  • Vragen over religie, politieke voorkeur, wereldbeeld en seksuele geaardheid

Zaken over religie, politiek en seksualiteit behoren tot het privéleven en hebben in principe geen impact op de functie. Met het oog op het vermijden van discriminatie en naleven van de gelijke kansenwetgeving zal je werkgever deze vragen dus moeten vermijden.

 

  • Vragen over huwelijk, burgerlijke staat, gezondheid, zwangerschap of kinderen

Ook hier bevinden we ons in de privésfeer die geen impact heeft op de vaardigheden die je nodig hebt voor de functie. Vragen hierover zijn dan ook uit den boze. Discriminatie bij het solliciteren omwille van deze redenen kan zelfs gerechtelijke gevolgen hebben.

 

  • Vragen over je juridisch verleden of schulden en persoonlijk vermogen

Net zoals jij trouwens maar beter niet meteen vraagt naar je salaris, is het ook niet relevant voor je werkgever om te vragen naar jouw bezittingen en financiële status.

 

Wat mag jij niet vragen?

Ook voor de sollicitant(e) zijn er natuurlijk enkele taboevragen. Met een portie gezond verstand en wat tact kom je al ver, maar deze vragen kun je maar beter niet stellen tijdens je sollicitatiegesprek:

 

  • Wat doet dit bedrijf?

Dat hoor je immers dankzij je voorbereiding op het sollicitatiegesprek al te weten.

 

  • Hoeveel ga ik verdienen?

Deze vraag laat je maar beter even achterwege voor het tweede sollicitatiegesprek of de uiteindelijke contractonderhandelingen. Dan begint je recruiter er misschien zelf wel over.

 

  • Hoeveel vakantiedagen heb ik? 

Het toont niet meteen interesse en ambitie wanneer je nog voor je aan de slag gaat al vraagt naar vakantie. Voor flexibele uurroosters of thuiswerk geldt dezelfde redenering.

 

  • Waarom vraagt u dat?

Je wilt misschien assertief en matuur overkomen, maar blijf natuurlijk ook beleefd. Vragen naar waarom een werkgever een vraag stelt, komt onoplettend, afwezig en zelfs arrogant over.

 

  • Wanneer kan ik een eerste promotie verwachten?

Ambitie is altijd goed, maar weet waar en wanneer je het best vraagt naar de volgende stap. Vragen naar je toekomst zijn oké, maar het vermelden van het woord “promotie” komt te direct over. Je weet bovendien nog niet eens of ze jou zullen kiezen voor de functie.

 

To succeed or not succeed: that’s the question.

Vergeet niet dat al deze vragen in teken staan van maar één ding: het succesvol afronden van je sollicitatiegesprek. Probeer daarom ook aan te voelen bij welke recruiter of gesprekspartner je welke vragen kunt stellen. Hoewel deze lijst een handige houvast biedt, zal je niet overal dezelfde vragen kunnen verwachten en zeker niet altijd en overal dezelfde vragen kunnen stellen.

Denk dus vooraf al even na wat je precies kunt vragen aan en antwoorden op deze specifieke recruiter. Jouw vragen en antwoorden zorgen er immers ook voor dat je aangenomen zal worden. 

 

Vind jouw droombaan

Ben jij op zoek naar de baan van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt je!

Vind jouw droombaan

Ben jij op zoek naar de baan van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt je!