Als je een goede start wilt maken binnen een bedrijf moet je goed na denken over het imago dat je binnen jouw toekomstige baan wilt hebben. De eerste indruk die je maakt op medewerkers bepaalt vaak je reputatie op lange termijn. Dit is een positief gegeven voor mensen die een goede eerste indruk maakten, maar kan negatief zijn voor de carrière van diegenen die een "negatieve start" maakten. Een nieuwe baan is een hele uitdaging, maar brengt ook kansen met zich mee. Probeer daarom het beste uit elke situatie te halen en wees voorbereid!
Je eerste dagen in een nieuwe baan
De eerste dagen in een nieuwe baan zijn doorslaggevend voor je reputatie en loopbaan binnen de organisatie. De eerste indruk blijft als het ware “hangen” en kan maanden later (tijdens een evaluatie/ conflictsituatie) opeens te sprake komen.
Hoe maak je een goede eerste indruk?
- Enthousiasme en een positieve houding ten opzichte van je nieuwe baan en medewerkers zijn cruciaal. Laat privéproblemen ten alle tijde thuis!
- Wees niet bang om hulp te vragen; het is beter dat je, als je twijfelt, verdere informatie vraagt dan dat je jouw tijd verspilt. Wees coöperatief, luister en communiceer open met collega’s en managers.
- Het is belangrijk om je altijd gepast (professioneel) te kleden; ook tijdens zogenaamde “casual days”. Het management maakt vaak van zulke “ontspannen” momenten gebruik om nieuwe medewerkers te begroeten en misschien ontmoet je onverwachts een belangrijke klant.
- Verzamel zoveel mogelijk informatie over je nieuwe werkgever. Lees bedrijfsdocumentatie en rapporten grondig door en zorg dat je bekend bent met het bedrijfsreglement.
- Je vormt onderdeel van een team. Deel eventuele erkenning steeds met de groep en wees loyaal t.o.v. je medewerkers. Zorg dat je de namen van je medewerkers zo snel mogelijk kent en kom niet te laat op het werk of op een vergadering. Wees flexibel en toegewijd en besteed zo weinig mogelijk werktijd aan persoonlijke aangelegenheden.
- Zorg dat je niet betrokken raakt in enige vorm van roddels of bedrijfspolitiek en toon begrip voor het werk (of de hulp die je ontvangt) van je medewerkers. Klaag niet over je baas, medewerkers of je voorgaande baan.
- Tijdens de eerste dagen in een nieuwe baan is het belangrijk dat je luistert. Je wilt immers niet het imago opwekken dat je het altijd beter weet of dat je steeds in het middelpunt van de belangstelling wilt staan. Luister daarom liever dan dat je spreekt!
- Maak gebruik van informele bedrijfsactiviteiten (na de werkuren) om je medewerkers beter te leren kennen. Dit zijn uitgelezen momenten om je van jouw beste en meest sympathieke kant te laten zien. Vermijdt echter het overmatig gebruik van alcohol en probeer niet te roken.
- Indien het binnen de organisatie niet gebruikelijk is dat er aan nieuwkomers een mentor wordt toegewezen, zoek er dan zelf één. Ga op zoek naar een hogergeplaatst persoon, buiten je afdeling.
- Neem initiatief, geef jezelf op als vrijwilliger voor bepaalde projecten die je zichtbaarheid geven binnen de afdeling of het bedrijf (ook al weet je niet onmiddellijk wat deze projecten inhouden). Probeer ook zoveel mogelijk te netwerken.
- Heb je ideeën over hoe iets beter aangepakt of georganiseerd kan worden? Heb je suggesties hoe je een bedrijfsproces efficiënter kunt laten verlopen? Heb je een geweldige commerciële ingeving? Je kunt dan het best even wachten met dit aan de grote klok te hangen. “There is a time for Change”! Schrijf deze op en breng deze aan bod tijdens je eerste evaluatiegesprek. Je wilt immers niet als beterweter overkomen. Wanneer je nader kennis maakt met de organisatie, haar medewerkers, de verscheidene bedrijfsprocessen en reglementen, krijg je onbedoeld een beter (ander) inzicht in bepaalde structuren. Je kunt je ideeën beter (en geloofwaardiger) beargumenteren of je ziet misschien in waarom processen op een bepaalde manier verlopen.
- Klop niet met elk probleem aan bij je manager, besef echter wel dat je manager geen gedachten kan lezen! Houdt hem/haar daarom steeds op de hoogte van je vooruitgang en vraag hem/haar welke verbeteringen je eventueel kunt aanbrengen.
- Wees georganiseerd, stel jezelf doelstellingen en probeer je zo goed mogelijk aan eventuele deadlines te houden.
Het is een hele uitdaging om als nieuwkomer een goede indruk te maken. Zeker wanneer je te maken krijgt met eventuele “jaloerse” collega’s die uit waren op jouw functie of als je voorganger met gemengde gevoelens zijn/haar functie moest verlaten. Bedenk wel dat elke uitdaging kansen met zich meebrengt en houd steeds een glimlach op je gezicht.