Het perfecte CV

Tips, do's, don'ts en natuurlijk concrete voorbeelden: hier vind je alles wat je nodig hebt voor het opstellen van het perfecte curriculum vitae!


February 4, 2019

Geen idee hoe je moet beginnen aan een CV? Wat de verplichte onderdelen zijn? Of welke lay-out en foto je het best gebruikt? Daar komt nu verandering in!

Inhoudsopgave

 

Waarom is een CV belangrijk?

Een goed, of in het beste geval perfect, curriculum vitae (CV) is de basis voor jouw professionele carrière. Indirect bepaalt het je toekomst, waar je zult solliciteren, werken en zelfs hoe je zult leven. Het is jouw gouden toegangsticket tot een sollicitatiegesprek en zorgt het voor een goede eerste indruk bij je potentiële toekomstige werkgever. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland heb je een goed en onderbouwd CV nodig bij het solliciteren naar jouw ideale baan. Bovendien sluit het curriculum vitae aan bij je motivatiebrief en wordt het vaak vooraf doorgenomen.

 

Waaruit bestaat een perfect CV?

De twee steunpilaren voor een perfect curriculum vitae zijn evenwicht en duidelijkheid. Zowel inhoudelijk als stilistisch is een duidelijke structuur noodzakelijk. Zorg ervoor dat je CV maximaal twee bladzijden lang is, zodat je steeds to-the-point en duidelijk bent.

Enerzijds stip je je belangrijkste fasen in je loopbaan en je voornaamste kwaliteiten aan. Anderzijds moet dat natuurlijk ook gebeuren op een overzichtelijke manier met een duidelijk lettertype en een goed leesbare lettergrootte. Vergeet ook niet je CV individueel aan te passen aan de specifieke functies waarvoor je solliciteert. Zo toon je meteen je ijver en oprechte interesse in de vacature.

 

De algemene opbouw van een CV

Hoewel lay-out en lettertype duidelijk kunnen verschillen van CV tot CV, zit er wel een typische opbouw in elk curriculum vitae. Het perfecte CV vermeldt op heldere wijze je professionele en intellectuele ontwikkeling, je vorige banen, je sterke punten en ook je hobby’s. De volgende basisonderdelen mogen niet ontbreken in een CV:

  1. Persoonlijke informatie en contactgevens (naam, eventueel geboortedatum, geboorteplaats, nationaliteit, e-mailadres en je persoonlijke telefoonnummer);
  2. Opleiding en onderwijs (chronologische opbouw, inclusief richting, onderwijsinstelling en diploma’s);
  3. Professionele achtergrond (functie, werkgever, duur en uitleg bij het takenpakket; meest recente eerst);
  4. Vaardigheden, kwaliteiten en hard/soft skills;
  5. Een leuk persoonlijk tintje (met name hobby’s, maar ook eventueel sociale media en een persoonlijk profiel).

Door een duidelijke en terugkerende opbouw kunnen recruiters snel en efficiënt je CV scannen. Door tijdsdruk tijdens het aanwerven en solliciteren lezen ze jouw CV vaak slechts diagonaal door. Daarom is het belangrijk dat geen van de onderdelen te zwaar doorweegt en de structuur van je CV optimaal is.

 

Vaardigheden, kwaliteiten en hard versus soft skills

De afgelopen jaren heb je bewust en onbewust al heel wat vaardigheden en kwaliteiten opgepikt. Die kun je grotendeels categoriseren als hard en soft skills. De eerste groep bestaat uit meetbare en leerbare vaardigheden. De tweede set skills omvat minder vatbare en weinig kwantificeerbare kwaliteiten. Hard skills kunnen bijvoorbeeld vaak van cijfers voorzien worden, die je skills verduidelijken. Onder hard skills verstaan we bijvoorbeeld schrijven, wiskunde of lezen. Soft skills zijn dan weer eerder luisteren, sociaal zijn en het handhaven van etiquette.

Niet alleen vaardigheden vanuit je opleiding, maar ook ervaring vanuit je hobby’s kun je het best in je CV en bij het solliciteren vermelden. Zo vermeld je uiteraard je relevante talenkennis in je CV die je wellicht al in de schoolbanken verwierf. Je doet er echter ook goed aan om je ervaring met bepaalde computerprogramma’s als vrijwillig programmeur of leidinggevende capaciteiten als scouting-leid(st)er aan te halen. Indien ze noodzakelijk zijn voor de functie, plaats je ze beter ook bovenaan, zodat ze extra uitgelicht worden.

Meer informatie en concrete voorbeelden vind je terug in onze Soft Skills- en Hard Skills-artikels.

 

Een personal touch: je hobby’s en een persoonlijk profiel

Natuurlijk moet jouw CV ook opvallen. Bij het opstellen van je curriculum vitae is het dus ook belangrijk een positieve indruk na te laten. Eén manier om dat te doen is door een persoonlijk tintje aan je curriculum vitae toe te voegen. Vaak doen kandidaten dat door het vermelden van hobby’s en interesses. Het is belangrijk om hierbij verstandige keuzes te maken.

✓ Selecteer hobby’s die iets meer vertellen over je persoonlijkheid.

✓ Selecteer hobby’s die een zekere relevantie hebben voor de functie.

x Vermijd minder interessant of passief tijdverdrijf, zoals bijvoorbeeld tv-kijken of winkelen.

x Geef het liefst ook niet te veel vrijetijdsactiviteiten op. Als je het al zo druk hebt in je privéleven, kan dat je toekomstige werkgever ontmoedigen.

Wat momenteel ook aan populariteit wint, is het persoonlijk profiel. Als een soort verkoopspraatje probeer je in slechts een drie à viertal regels de essentie van jouw profiel vast te leggen. Zie het als een uitgebreide slagzin bovenaan je CV waarmee jij je toekomstige werkgever probeert te overtuigen van je kunnen en verdienste. Wanneer twee CV’s vrijwel identiek zijn, maar een van beide een positief persoonlijk profiel bevat, kan dat een verschil maken bij het solliciteren. Het moet natuurlijk wel relevant zijn voor de vacature.

Sociale media en het CV

Op vlak van sociale media bestaan er websites die toegespitst zijn op de beroepswereld en je toelaten een online professionieel netwerk uit te bouwen. Het wellicht bekendste en meest gebruikte platform hiervoor is LinkedIn. Hoewel een account zeker geen vereiste is voor een geslaagd CV, vergroot het wel aanzienlijk je professionele indruk bij de recruiter. Je kunt op die manier zelfs relevante vacatures doorgestuurd krijgen. Ook bij StepStone bieden we een alternatief platform waar je je CV kunt uploaden. Zo bereik je meteen duizenden werkgevers.

Een andere belangrijke tip in verband met sociale media is het besef dat werkgevers en recruiters ook gebruikmaken van Facebook, Twitter en Instagram. Ze zullen je profiel misschien niet standaard nagaan, maar het is altijd goed om steeds correct en professioneel over te komen – ook online. Controleer dus zeker je publieke foto’s en berichten.

 

Wat zegt de lay-out van een CV over jou?

Een tweede manier om op te vallen is de lay-out van je document. Een echte standaard voor het ontwerp en de lay-out van je curriculum vitae is er niet. Een perfect CV, hoewel het ook jouw persoonlijkheid moet uitstralen, moet in de eerste plaats aangepast zijn aan de functies waarvoor je solliciteert. In bijna ieder model of voorbeeld voor jouw CV mogen de volgende onderdelen zeker niet ontbreken:

✓ Gebruik titels en ondertitels;
✓ Een duidelijk en leesbaar (standaard)lettertype;
✓ Ruime marges;
✓ Wit papier;
x  Duid niet te veel aan in het vet;
x  Gebruik kleur, maar maak er geen kleurboek van.

Bij een vacature waar creativiteit vereist is, kun je beter geen standaardsjabloon nemen en kun je beter zelf iets kleurvols en inspiratievols ontwerpen. Daarbij is het typische Word-document waarschijnlijk niet voldoende, maar het opstellen van je eigen creatieve CV kan wel een goede oefening zijn. Een online portfolio, een aantrekkelijke infographic of zelfs een eigen website kunnen voor bepaalde applicaties ook interessant zijn. Zo toon je meteen je creativiteit en geldt je CV als voorbeeld van je competenties. Voor andere vacatures is een focus op lay-out dan weer minder belangrijk. Soms kan dus een iets soberdere aanpak aangewezen zijn. Kleurgebruik blijft wel een aanrader.

Een belangrijke technische tip is trouwens het doorsturen van je CV als PDF-bestand, zelfs wanneer het in Word gemaakt werd. Zo blijft de opmaak van je document bewaard en vermijd je onaangename verrassingen.

Lees er zeker ons lay-out-artikel voor je CV op na! Inspiratieloos? Surf dan zeker eens naar CV wizard waar allerlei opvallende, stijlvolle en geschikte CV’s als voorbeeld uitgelicht worden. In slechts drie stappen maak je eenvoudig een professioneel cv aan.

 

Voeg je een foto toe aan je CV?

Een derde manier om een persoonal touch aan je CV toe te voegen, is het toevoegen van een foto. Zo kan je werkgever een gezicht plakken op het curriculum vitae. Uiteraard moet ook hier je gekozen foto geschikt zijn voor de vacature en aan een paar officieuze regels voldoen.

Een frontale portretfoto met een glimlach, een sobere achtergrond en een professionele uitstraling is de basis, dus de selfie-stick kun je maar beter opbergen.

 

De ultieme Do’s & Don’ts voor het perfecte CV

Do’s

Wees correct. Kijk na hoe je je functienaam en activiteiten beschrijft.
Houd het beknopt en probeer je te beperken tot twee bladzijden.
Wees consequent. Bijvoorbeeld bij de keuze voor zelfstandige naamwoorden versus werkwoorden, maar ook qua lay-out en lettertype.
Geef het document een naam zoals “CV Jan Janssens” – met eventueel de datum – en dus niet “CV Versie 3,64”.

Don’ts

x Irrelevante werkervaring, hobby’s en persoonlijke informatie;
x Fysieke beschrijving van jezelf;
x Grammatica- en spelfouten;
x Onprofessioneel e-mailadres;
x Onwaarheden.

 

Hoe verhoudt de motivatiebrief zich tot het CV?

Waar je CV een relevante en duidelijke professionele levensloop toont, gaat de motivatiebrief (maximum één bladzijde) in op je interesse in de concrete vacature. Waarom spreekt deze baan jou aan? Sluit ze aan bij jouw opleidingen? Waarom ben jij met dit CV een modelkandidaat? Gaat het misschien om een roeping? Het is simpel: In je motivatiebrief motiveer je je sollicitatie en insturen van je cv. What’s in a name?

Of je nu nog maar net werk zoekt, of al een tijdje op de arbeidsmarkt zit, wij hebben tips voor je om een goede motivatiebrief te schrijven.

 

Hoe dien je je CV in?

Gefeliciteerd, je hebt het perfecte CV opgesteld met onze tips. Nu ben je klaar om je document door te sturen. Maar hoe doe je dat precies?

Je zou ervoor kunnen kiezen om je curriculum vitae persoonlijk af te geven. In dit digitale tijdperk is het echter gebruikelijker om je CV door te sturen via e-mail of te uploaden via een online formulier zoals op StepStone.nl, waar je je CV ook makkelijk kan uploaden. Een mail met de correcte aanhef, een ingevuld onderwerp en algemene netiquette, wordt vergezeld van de volgende bijlagen:

Sollicitatiebrief of begeleidende brief bij het solliciteren als eerste bijlage, het best in PDF vorm;

✓ Het CV als tweede PDF-bijlage;

Eventuele derde bijlage voor specifiek gevraagde documenten, zoals diploma’s, certificaten en mogelijk werkvoorbeelden.

 

Enkele bruikbare templates

Blijft het opstellen van je eigen CV toch nog wat abstract en wil je graag gebruikmaken van een paar handige templates? Geen probleem! Hieronder vind je enkele eenvoudige voorbeelden van CV’s terug, die je kunt aanvullen met je eigen gegevens. Bovendien zijn deze voorbeelden beschikbaar in handig Word-formaat. Daarnaast verwijzen we je graag door naar ons Voorbeeld-artikel, voorzien van levensechte voorbeelden en commentaar van ervaringsdeskundigen bij StepStone!

CV-Word-Voorbeeld-1
Dit voorbeeld of template, klassiek in ontwerp, scoort met een tabeloverzicht. Je contactgegevens zijn in een oogopslag gemarkeerd en zichtbaar.

CV-Word-Voorbeeld-2
Met dit voorbeeld val je gegarandeerd op – en benadruk je je persoonlijke unieke verkoopargument opnieuw grafisch op het voorblad.

CV-Word-Voorbeeld-3
Alles in één oogopslag – en aan één kant: dit voorbeeld is daarom vooral geschikt voor beginners.

 

Bestaat een perfect CV?

Dat is misschien geen makkelijke vraag, maar het antwoord is opvallend simpel: ja. Wanneer een CV voldoet aan de eisen van de toekomstige werkgever, maar tegelijkertijd je persoonlijkheid uitstraalt, kunnen we spreken van een perfect curriculum vitae. Het is dan ook de sleutel tot een sollicitatiegesprek en opent de deur tot jouw toekomstige loopbaan.

Soms zul je wat moeten sleutelen aan het document en feedback van kennissen, vrienden of experts kan daar zeker bij helpen, maar met bovenstaande tips heb je alvast een goede basis die je kan helpen bij het opstellen van een goed, of in het beste geval perfect, CV.

 

Als je je CV hebt opgesteld, vergeet het dan zeker niet te uploaden via StepStone. Zo kunnen alvast duizenden werkgevers je CV bekijken en zal het je ongetwijfeld helpen bij het solliciteren. Met deze tips maak je alvast meer kans om er ook echt uit te springen bij het solliciteren. 

Toch nog inspiratieloos? Surf dan zeker eens naar CV voorbeeld waar je allerlei voorbeelden kunt vinden van opvallende, stijlvolle en geschikte CV’s. In slechts drie stappen maak je eenvoudigweg een professioneel cv aan.