In veel sollicitatiegesprekken wordt er naar je slechte eigenschappen gevraagd. Met een eerlijk antwoord laat je je zwaktes zien. Maar als je de vraag probeert te ontwijken, kom je niet betrouwbaar over. Hoe laat je toch een goede indruk achter?
1. Wees voorbereid op de vraag
Natuurlijk wil je niet de indruk wekken dat je veel zwakke punten hebt om uit te kiezen. Te lang zoeken naar een antwoord wekt bovendien de indruk dat je iets wil verbergen, of dat je weinig zelfkennis hebt. Een goede sollicitant is zich bewust van zowel zijn positieve als zijn negatieve eigenschappen.
2. Kies welke slechte eigenschappen je wil noemen en welke niet
Recruiters stellen eerlijkheid op prijs, maar te eerlijk zijn kan je duur komen te staan. Bijvoorbeeld als de zwakke punten die je opnoemt juist must-haves zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Kies daarom voor slechte eigenschappen die minder relevant zijn voor de functie, of die amper invloed zullen hebben op je prestaties.
Vind je het lastig om je slechte eigenschappen te benoemen? Vraag feedback aan je huidige of vorige collega’s, leidinggevenden, docenten, vrienden,… Als je al wat ervaring hebt, bedenk dan eens welke punten regelmatig aan bod kwamen in functioneringsgesprekken of andere evaluaties.
3. Presenteer geen sterk punt als een zwak punt
Het is logisch dat je je zwakke punten niet graag benoemt tijdens een sollicitatiegesprek. De verleiding is dan ook groot om een eigenschap te noemen die eigenlijk eerder positief is. Maar dat is vaak voorspelbaar.
De meeste recruiters hebben al heel wat kandidaten ontmoet die beweren ‘te perfectionistisch’ of ‘te hardwerkend’ te zijn. Je slechte eigenschappen toegeven daarentegen getuigt van zelfkennis en geeft aan dat je openstaat voor kritiek.
4. Formuleer een negatieve eigenschap als iets waar je aan werkt
Presenteer je slechte eigenschappen als punten waar je aan werkt en waar je aan zal blijven werken. Zorg dat je taalgebruik positief blijft. Gebruik bijvoorbeeld geen verkleinwoorden en spreek altijd in de tegenwoordige tijd. Anders kan het overkomen alsof je je negatieve kanten wil minimaliseren.
Een recruiter heeft vaak waardering voor een kandidaat met een gezonde dosis zelfkennis, die zichzelf wil verbeteren. Het kan daarom in je voordeel zijn om open kaart te spelen. Let natuurlijk wel op dat je je CV niet tegenspreekt en dat je geen zwakke punten vermeldt die noodzakelijk zijn voor de baan.
Enkele voorbeelden van een positieve formulering:
• Ik wil graag mijn presentatietechniek verbeteren.
• Ik wil graag leren hoe ik beter kan onderhandelen met klanten.
• Ik vind het lastig om te delegeren en wil te veel zelf doen.
5. Maak je zwakke punten tastbaar met concrete voorbeelden
Door je slechte eigenschappen te illustreren met voorbeelden, laat je zien dat je je fouten onder ogen durft te komen. Je bent in staat om op jezelf te reflecteren en leert van je fouten, om nog beter te worden.
Ook kan de recruiter zich zo een beter beeld vormen van het mogelijke effect van je slechte eigenschappen op je prestaties.