Het vragen om een loonsverhoging is niet altijd makkelijk. Maar het is ook niet onmogelijk. Wij hebben voor jou een paar tips.
1. Altijd vragen
Vraag minstens één keer per jaar om meer salaris. ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen. Vraag je leidinggevende wat hij/zij van je werk vindt. Word je gewaardeerd? Dan kan daar ook wat tegenover staan.
2. Check de markt
Als je weet dat je ergens anders meer kan verdienen, sta je sterk. Hou personeelsadvertenties in de gaten. Betaalt de concurrent meer? Laat dit aan je werkgever weten.
3. Hoor je collega’s uit
Vraag rond in het bedrijf wie wat verdient. Als je hoort dat een collega voor hetzelfde werk meer verdient, vraag je dan af of het eerlijk is. Nee? Laat je werkgever het dan maar uitleggen.
4. Kies het moment
Heb je net een goede prestatie geleverd of een diploma gehaald? Dat zijn prachtige momenten om meer salaris te vragen. Je bent tenslotte meer waard geworden. Vraag het niet op het moment dat je onmisbaar bent. Dat lijkt op chantage. Kijk ook goed naar je werkzaamheden. Zijn ze veranderd? Een goede reden voor verhoging!
5. Vraag niet te veel
Vraag een beetje meer dan je hebben wilt, maar niet te veel. In Nederland houden we kleine marges aan bij het onderhandelen. Je kan beter twee keer 50 euro vragen dan één keer 100.
6. Laat je niet afschepen
Stuur het gesprek een andere kant op als je merkt dat je leidinggevende geïrriteerd raakt. Begin over iets anders, iets waar hij enthousiast van wordt. Kom daarna terug op de salarisverhoging. Mensen worden zelden twee keer boos in hetzelfde gesprek. Het kan zijn dat je op het verkeerde moment bij je leidinggevende aanklopt. Vraag dan wanneer je terug kan komen. Maar laat je niet afschepen.
7. Blijf vriendelijk
Houd het zakelijk en blijf vriendelijk en beleefd. Dreig nooit met weggaan. Als je je echt niet meer thuis voelt bij je huidige werkgever, kun je altijd discreet naar een andere baan zoeken bij StepStone.
Bron: FNV site