Na een lange dag werken kan het zijn dat je prikkelbaar en vermoeid bent. Echter hebben veel mensen een baan waar weinig lichamelijke inspanning voor nodig is, zoals een kantoorbaan. Dit betekent niet dat deze banen minder vermoeiend zijn; je kunt er na een lange dag net zo goed doorheen zitten. Dat noemen we mentale vermoeidheid (ook wel psychische of geestelijke vermoeidheid genoemd). Die vermoeidheid kan je voor een gedeelte zelf binnen de perken houden. Hoe? Dat leggen we jou graag uit.
Wat is mentale vermoeidheid?
Allereerst is het belangrijk te begrijpen wat mentale vermoeidheid is. Het gevolg van mentale inspanning is, net als bij lichamelijke inspanning, (na mentaal inspannende taken, als autorijden, hoofdrekenen of bijvoorbeeld een lezing houden) vermoeidheid.
Er zijn o.a. twee zaken die invloed hebben op de zwaarte van de mentale inspanning: de moeilijkheidsgraad van de taak en de rol van de omgeving. Met het tweede wordt bijvoorbeeld lawaai of afleiding bedoeld: door je meer in te spannen ondanks de afleiding, kan de prestatie toch op niveau blijven. Slaapgebrek, sterke emoties, gespannen concentratie of stress zijn het gevolg van mentale vermoeidheid.
Wat zijn de oorzaken?
Mentale vermoeidheid is een psychische klacht, die steeds vaker voorkomt. Er zijn verschillende redenen voor deze toename, maar een belangrijke reden is dat het dagelijkse werk van mensen in steeds mindere mate van fysieke aard is, terwijl het mentale aspect van arbeid steeds belangrijker wordt.
De werkdruk wordt steeds hoger, blijkt uit onderzoek. Waar er eerst op de werkvloer gekeken werd naar geklokte uren, worden mensen nu afgerekend op verrichte werkzaamheden. Met de gehele verantwoordelijkheid voor eigen resultaat van werk, werd de werkdruk in de loop der jaren steeds hoger en is nog steeds in stijgende lijn.
Hoe voorkom ik mentale uitputting na een dag werken?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om mentale vermoeidheid tegen te gaan. De meeste mensen zijn ’s ochtends productiever dan in de middag. Maak daar gebruik van. Doe het meeste werk in de ochtend en doe ’s middags rustiger aan. Belangrijk is dat je niet teveel op een dag probeert te doen. Wissel daarbij moeilijke taken met het makkelijke af.
Zet jezelf niet teveel onder druk en probeer werken onder deadlines te vermijden. Stress maakt mentale vermoeidheid beduidend erger. Tot slot is het nemen van rustmomenten zeer belangrijk. Een paar minuten rust geven je hersenen weer een boost.
Vind jij het moeilijk om tijdens je huidige werk rust te vinden en wil je kijken naar andere banen? Bekijk dan eens onze vacatures!
Vind jouw droombaan
Ben jij op zoek naar de baan van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt je!