Het beoordelingsgesprek is het ideale moment om te vragen om opslag. Maar hoe overtuig je jouw manager dat je die salarisverhoging verdient? Een goede voorbereiding op het gesprek is essentieel. Zes argumenten die je kunt gebruiken om opslag te krijgen.
1. Je kreeg meer verantwoordelijkheden
Sinds je aanstelling kreeg je er een aantal belangrijke verantwoordelijkheden bij, maar naar je salaris is nooit opnieuw gekeken. In dat geval is het tijd dat je zelf de stap zet tot onderhandelen. Antwoordt je manager dat je jezelf eerst moet bewijzen in je nieuwe functie? Vraag hem dan om je inzicht te geven in de vooruitzichten. Stel bijvoorbeeld voor om zes maanden later een evaluatiegesprek in te plannen en zorg ervoor dat opslag daaraan gekoppeld is.
2. Je kunt goede verkoopresultaten voorleggen
Misschien wel de meest objectieve manier om je waarde voor het bedrijf te bepalen, is aan de hand van de verkoopresultaten die je realiseerde. Zorgde je er bijvoorbeeld voor dat de omzet van het bedrijf toenam? Of haalde je nieuwe klanten binnen die de winst voor enkele jaren veiligstellen? Dan is het helemaal niet gek om daar opslag tegenover te zetten.
3. Je marktwaarde ligt hoger dan wat je nu verdient
Je waarde op de arbeidsmarkt bepalen is niet zo eenvoudig. Maar is er duidelijk een verschil met wat je ergens anders zou verdienen, dan is je werkgever zich daar zeker van bewust. Informeer vooraf via vrienden, kennissen en collega’s over het loon dat past bij jouw functie. Ook via sites en magazines kun je je een beeld vormen van het gemiddelde salaris voor iemand met een vergelijkbare functie.
4. Klanten zijn zeer tevreden over jouw service
Voor je werkgever is nieuwe business net zo belangrijk als het werk voor bestaande klanten. Bewaar daarom mails waarin klanten te kennen geven dat ze tevreden zijn over je werk. Zo zijn je argumenten voor opslag te staven met bewijzen.
5. Dankzij jouw werk kan het bedrijf geld besparen
Als je geen commerciële functie hebt, is overtuigen met verkoopresultaten wat lastiger. Bedenk je daarom wat jij hebt gedaan om je werkgever op een andere manier geld te besparen. Ben je bijvoorbeeld scherpere prijzen overeengekomen met leveranciers? Of voerde je procedures in die ervoor zorgen dat jouw afdeling efficiënter werkt? Kortom: het hoeft echt niet altijd om directe besparingen te gaan.
6. Je hebt bewezen dat je snel en efficiënt werk levert
Niet iedereen krijgt evenveel werk verzet op een dag. Ben je iemand die zich elke dag focust op zijn taken, en verzet je daardoor meer werk dan je collega’s? Dan is dat een goede reden om eens te polsen of je geen opslag verdient.