Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons hedendaagse leven. Dit is niet zo gek, want handig zijn ze zeker. Waarschijnlijk doe je het zelf ook een paar keer per dag: even snel je e-mail checken, een tweet plaatsen, openstaande vacatures bekijken of de laatste roddels bijhouden op Facebook. Ook op de werkvloer worden ze veelvuldig gebruikt. Maar is dit veelvuldig gebruik wel altijd even goed voor ons? Tijd om naast de voordelen, ook de nadelen van de smartphone eens op een rijtje te zetten.
Productiviteit en efficiënte samenwerking
Een smartphone biedt veel voordelen voor werkgever en werknemer. Veel werknemers krijgen er zelfs een van hun baas. Dit doen werkgevers omdat de smartphone op korte termijn de productiviteit van werknemers verhoogt. Dankzij de mobiele technologie is het makkelijker om in je privétijd nog even door te werken, bijvoorbeeld onderweg naar je werk.
Ook zijn werknemers zo altijd bereikbaar voor onverwachte werkzaamheden. Volgens onderzoek kan internet op een mobiele telefoon bijna een uur van improductieve tijd omzetten in productieve tijd. E-mails worden sneller beantwoord, wat weer resulteert in een efficiëntere samenwerking.
Grens tussen privé en werk
Altijd bereikbaar zijn voor je collega’s en alle verplichtingen die aan je baan kleven, klinkt ideaal voor iedere bewuste zakenman of –vrouw en al helemaal voor iedere werkgever. Toch kleven er een paar nadelen aan die, als je er niet bij stilstaat, vervelende gevolgen kunnen hebben. Door de smartphone vervaagt de grens tussen privé en werk, terwijl het verstandig is om soms afstand te nemen van je werk. Mentale rust heb je af en toe nodig om daarna weer fris en fruitig aan de slag te gaan. Het voorkomt stress, vermoeidheid of zelfs een burn-out.
Irritaties op de werkvloer
Ook is het voor de omgang met je collega’s goed om soms stil te staan bij je smartphonegebruik. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 56% van de mensen op de werkvloer zich ergert aan het smartphonegebruik van collega’s. Het gebruik van de smartphone tijdens vergaderingen, borrels, gewone werkzaamheden en tijdens de pauze kan irritaties hoog op laten lopen. Het is ook gewoon heel vervelend als je een verhaal vertelt aan mensen die meer aandacht besteden aan hun telefoon dan aan jouw verhaal. Het is dus belangrijk voor de sociale omgang met collega’s om op bepaalde momenten je smartphone in de broekzak te laten zitten.
Begrijp bovenstaand bericht wel goed: een smartphone is niet per definitie slecht. Het gaat erom hoe je hem gebruikt. Werknemers kunnen veel voordeel halen uit het gebruik van een smartphone en het is niet verkeerd het voordeel uit de aanschaf ervan te halen. Beperk je echter wel tot datgene wat écht nodig is en stel duidelijke grenzen voor jezelf.
Laat je smartphone in je zak op belangrijke collegiale momenten en schaf voor je privéleven een tweede telefoon aan. Zet op vakantie je internet uit en negeer buiten werktijden, in het weekend bijvoorbeeld, inkomende e-mails. Je zult zien dat bij veel banen veel berichten prima gewoon onder werktijd beantwoord kunnen worden.
Lopen de irritaties bij jouw huidige baan te hoog op en wil je graag naar ander werk zoeken? Bekijk de leukste vacatures op StepStone.nl.
Ontvang vacatures via e-mail
Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante vacatures?