Een goed cv is erg belangrijk bij het zoeken van een baan. Echter, er zijn een aantal fouten die zelfs de meest ervaren sollicitanten blijven maken. Hieronder staan tien van de grootste fouten die je absoluut moet vermijden.
1. Een ‘grappig’ e-mailadres
‘Kiphetmeestveelzijdigestukjevlees@provider.com’ of ‘lekker_feestuh@provider.com’ zijn absoluut geen geschikte e-mailadressen om op je cv te zetten. Sterker nog, als een recruiter een cv en sollicitatiebrief met een soortgelijk e-mailadres ontvangt, wordt deze vaak meteen gedelete, mocht de e-mail al door de spamfilter gekomen zijn. Zorg daarom in de online communicatie met zakelijke contacten voor een professioneel e-mailadres, zoals voornaam.achternaam@provider.com.
2. Een ‘foute’ foto
Het is natuurlijk niet verplicht om een foto op je cv te plaatsen, maar soms wordt er wel expliciet om gevraagd. In zo’n situatie is het slim om toch een foto bij te voegen. Dit moet echter wel een zakelijke foto zijn! Een foto van jezelf op een wild feestje of in je strandlook is echt not done. Probeer het te houden bij een pasfoto of een andere professioneel ogende foto, waarop je eruitziet zoals je er tijdens je werk ook uitziet.
3. ‘Vreemde’ lettertypen en symbolen
Een cv is een professioneel en ontzettend belangrijk document. Het is dus absoluut uit den boze om te experimenteren met lettertypes en symbolen. Dit kan heel kinderachtig overkomen en je moet ook rekening houden met de kans dat de recruiter misschien een ander programma gebruikt, waardoor hij het lettertype helemaal niet kan lezen. Houd het eenvoudig met een simpel verdana of arial lettertype, tenzij je solliciteert op een creatieve functie en op wilt vallen. Maar ook dan is het belangrijk dat je cv overzichtelijk is.
4. Een chaotisch cv
Warrige cv’s verdwijnen meteen in de prullenbak: recruiters hebben vaak als zoveel cv’s te lezen! Zorg daarom voor structuur en houd de informatie beknopt en relevant.
5. Teveel moeilijke woorden
Het kan natuurlijk interessant overkomen als jij een grote woordenschat hebt, maar voor veel functies is dat niet perse relevant. Sterker nog, het maakt een cv vaak moeilijk leesbaar. Probeer dat dus te beperken. Een tip: laat je cv door een kennis met een grote woordenschat lezen en laat hem of haar bepalen of het cv nog goed leesbaar en te begrijpen is.
6. Cijfers die je op school hebt gehaald
Bij een cv geldt altijd: less is more. Een cv bevat alleen algemene informatie: een recruiter kan bij interesse altijd tijdens een gesprek naar meer gedetailleerde informatie vragen. Schoolresultaten zijn daarom echt teveel van het goede. Mocht je echt een belangrijke onderscheiding hebben ontvangen voor een relevant vak voor de functie, dan mag je dit natuurlijk wel vermelden.
7. Teveel informatie vermelden
Probeer bij alle informatie die je opschrijft te bedenken of het echt van toegevoegde waarde is. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een functie richting Research & Development? Dan hoef je niet te vertellen dat je vroeger als bijbaan de krant hebt rondgebracht. Ook is het voor een recruiter fijn om te weten wat je hobby’s en interesses zijn, maar je hoeft er niet over uit te wijden. Is je hobby bijvoorbeeld kaarten maken, dan hoef je niet te vertellen of dit kerst- of verjaardagskaarten zijn en welke materialen je ervoor gebruikt.
8. De reden van je vertrek bij je vorige werkgever
Vaak wordt tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd waarom je bij je vorige werkgever bent weggegaan. Deze informatie moet je echter niet op je cv vermelden, want dan maak je slapende honden wakker. Probeer je overigens voor het sollicitatiegesprek wel goed voor te bereiden op deze vraag, want ‘mijn loon was te laag’ of ‘mijn werkgever was niet tevreden’ zijn natuurlijk geen goede antwoorden.
9. Liegen in je cv
Liegen in je cv is echt uit den boze! Ooit val je toch wel door de mand, misschien al tijdens je sollicitatiegesprek. De meeste recruiters kunnen leugens heel goed achterhalen met hun manier van gespreksvoering en ook dit social mediatijdperk zorgt er vaak voor dat het snel duidelijk is wanneer informatie op je cv niet klopt. Je zult je overigens nooit op je gemak voelen in het bedrijf als je op basis van leugens bent aangenomen.
10. Vrienden als referentie gebruiken
Zorg ervoor dat je alleen professionele referenties gebruikt. Het is natuurlijk een pre voor werkgevers om referenties te lezen, maar als jouw vrienden een referentie over je geschreven hebben, komt dit over alsof niemand uit je zakelijke netwerk iets goeds over jou te zeggen heeft. Gebruik dan liever geen referenties.
Ontvang vacatures via e-mail
Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante vacatures?