Je komt ooit op een punt in je carrière dat je vindt een loonsverhoging te verdienen, net als iedereen! Een loonsverhoging vragen is lastig en intimiderend en men weet vaak niet hoe je dit op de beste manier kunt aanpakken. Misschien vind je het zelfs te beschaamd om een extra compensatie te vragen voor je onuitputtelijke inzet.
Als werkgever moet je het juiste evenwicht zien te vinden tussen het drukken van arbeidskosten en het uitbetalen van salarissen. Je wilt immers je werknemers motiveren om binnen het bedrijf te blijven.
Als werknemer moet je zien te achterhalen wat de bedrijfsfilosofie is omtrent het toekennen van salarissen. Worden alleen de best presterende werknemers beloond? Herleid jouw werkgever salariskosten tot het minimum of betaalt hij méér dan gebruikelijk is binnen de sector? Pas wanneer je een idee hebt van de markttendens en welk salarispolitiek er binnen jouw onderneming wordt gehanteerd, kan je jezelf op een evaluatiegesprek voorbereiden.
Wat kun je ondernemen?
Het eerste wat je moet doen is een evaluatiegesprek aan vragen met je manager. Bereid dit gesprek zo goed mogelijk voor en ontwerp een scenario. Kom met een plan en benadruk je bijdragen en successen. Toon aan wat je hebt bereikt, hoe je dit hebt bereikt en waarom jouw taken rendabel zijn voor de afdeling en/of het bedrijf. Welke projecten ben je aangegaan? Welke nieuwe vaardigheden heb je verworven? Misschien heb je bijkomende opleidingen of trainingen gevolgd of een certificaat behaald?
Werkgevers zijn vooral uit op «return-on-investment». Kom met een strategisch plan. Hoe denk jij het bedrijf, de afdeling en je medewerkers in de toekomst naar een “hoger niveau” te brengen?
Zoals eerder aangegeven, is het van belang om jouw “prijs” te bepalen. Hoeveel ben je, zowel binnen als buiten het bedrijf, waard? Hiervoor kun je salarisschalen opvragen of beroep doen op een loopbaanadviseur of een recruiter.
Focus op wat je waard bent, niet op wat je nodig hebt (of denkt te hebben). Wees realistisch, ook al verdien je een peulschil in vergelijking met collega’s, dan nog is een te grote salarissprong onhaalbaar. Wees tevreden met kleine salarisaanpassingen en toon aan dat je een toegewijd werknemer bent.
Wanneer je geen andere vooruitzichten hebt, dan moet je extra voorzichtig zijn tijdens salarisonderhandelingen. Wees flexibel en sta open voor dialoog. Stel geen eisen maar onderhandel eventueel over andere opties.
Het kan zijn dat je manager een promotie voorstelt, weliswaar zonder loonsverhoging. In dit geval is het handig om na te gaan of deze promotie je verantwoordelijkheden, vaardigheden en visibiliteit binnen het bedrijf verhogen. Indien je de promotie aanvaardt, denk er dan wel aan om een salarisdiscussie in te plannen in de nabije toekomst en zet dit op papier. Wanneer je manager redenen opnoemt waarom je niet voor een loonsverhoging in aanmerking komt, luister dan en leer hieruit. Welke houding moet je aan nemen en/of welke vaardigheden moet je verwerven om alsnog hogerop te komen binnen de organisatie.
Mogelijke alternatieven
Wanneer je om een salarisverhoging vraagt, moet je jezelf voorbereiden op een no-go. Bedenk daarom een eigen “incentive program”. Een salarisverhoging betekent een permanente verhoging van de sociale lasten voor een organisatie. Daardoor kunnen loonkosten zwaarder wegen en is een verhoging van jouw basissalaris in sommige gevallen geen optie.
Bedenk alternatieven en bespreek deze met je manager. Een eenmalig bonussysteem of een auto van de zaak kunnen een optie zijn. Samen met je baas bepaal je je doelen. Indien je deze behaalt (of gedeeltelijk behaalt) krijg je een bonus.
Bonussen en compensaties hoeven niet altijd om geld te gaan. Je kunt ook om flexibele werktijden vragen, een eigen parkeerplaats, een beter kantoor, meer vakantiedagen of dagen waarop je thuis werkt.
Wat moet je zeker vermijden tijdens het vragen om promotie?
Dreig er nooit mee het bedrijf te verlaten als je geen loonsverhoging krijgt. Tenzij je écht ongelukkig bent met je huidige baan en er toch al ernstig over nadenkt om ontslag te nemen. Dreigen met ontslag getuigt niet van loyaliteit, maar van eigenbelang en is alles behalve bevorderlijk voor je carrière.
De meeste organisaties wensen hun salarispolitiek privé te houden. Vraag je medewerkers daarom nooit wat zij verdienen, en geef zelf ook geen salarisinformatie vrij. Bespreek je salaris enkel met je directe manager. Indien je ontevreden bent, laat dat dan niet aan iedereen weten.
Het is vaak niet makkelijk om de loonsverhoging te krijgen die je verdient. Wees goed voorbereid tijdens het gesprek en kom met relevante feiten waarom je denkt een loonsverhoging te verdienen. Planning en strategie zijn de sleutelwoorden tot succes!
Krijg je toch geen loonsverhoging en ben je ook niet tevreden met hoe het nu gaat? Ga dan bijvoorbeeld eens op zoek naar een andere leuke vacatures, die je wellicht wel een goed salaris bieden.
Vind jouw droombaan
Ben jij op zoek naar de baan van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt je!