Werken in Turkije
Achtergrondinformatie over werken in
Turkije
Mensen en cultuur
In Turkije is de bevolking ongelijk verdeeld. 74% van de mensen woont in de steden - waarvan de meeste aan de westkust. De bevolkingsgraad is heel laag in het zuidoosten. Ankara, in het centrum van Anatolië, is de hoofdstad en een belangrijk centrum voor het zakenleven en het onderwijs.
De grootste stad is Istanboel, waar meer dan 8 miljoen mensen wonen. Andere belangrijke steden zijn Izmir, Bursa, Diyarbakir, Adana, Gaziantep, Konya en Antalya. De levenskwaliteit in deze steden is erg vergelijkbaar met die van de grote steden in West-Europa. De huurprijs voor een appartement ligt op hetzelfde niveau als in Londen of Parijs. Wat ook typisch is voor de Turkse kustlijn, zijn de vele moderne toeristische centra. Naast het moderne leven in de steden, wonen vele Turken op het platteland, waar ze in erbarmelijke omstandigheden leven en werken. De meeste Turken zijn vrij jong, de gemiddelde leeftijd is ongeveer 27 jaar. Na 40 jaar inspanningen, heeft Turkije met succes een verbond gesloten met de Europese Unie in 2005.
Verblijfs- en werkvergunning
U kan een werkvergunning aanvragen bij het departement voor tewerkstelling of de nationale verzekeringsdienst (Calisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi) of op het Turks consulaat. Hiervoor moet u over het volgende beschikken: de toelating van het Turkse consulaat, een geldige identiteitskaart, een erkend adres en een pasfoto. Buitenlanders mogen maximum vijf jaar blijven. Veel jobs zijn gereguleerd, daarom is het aan te raden om het Turks consulaat te raadplegen. Na vier jaar ononderbroken werken, heeft elke EU-burger recht op een permanente werkvergunning.
Erkenning van diploma's
Als u wil weten of uw opleiding geschikt is voor een openstaande job in Turkije, contacteert u best de Turkse ambassade of het consulaat.
Belastingsstelsel
Er zijn twee vormen van belastingen: de inkomstenbelasting en de omzetbelasting, die tot 212% kan bedragen (voor sterke alcoholische dranken). De inkomstenbelasting ligt tussen 15 en 35%.
Arbeidsomstandigheden in Turkije
Een job zoeken en solliciteren
De werkloosheid ligt vrij hoog in Turkije. Toch zoeken veel werkgevers naar werknemers met de juiste opleiding. De Europese bureaus voor arbeidsbemiddeling kunnen u helpen bij uw zoektocht naar een job, alsook het Turks bureau voor arbeidsbemiddeling (of Kur), andere private arbeidsbureaus en zelfs bij het ministerie van handel kan u een lijst bekomen van bedrijven die in Turkije rekruteren.
Turkse bedrijven zien tweetaligheid als een groot voordeel. Het is belangrijk dat u Turks spreekt als u daar een job zoekt. Connecties zijn ook heel belangrijk. De meeste jobaanbiedingen worden ingevuld door kennissen.
Schriftelijke sollicitaties moeten in het Turks zijn en een motivatiebrief, CV en kopieën van de diploma's bevatten. U kan eventueel in uw eigen taal solliciteren als de situatie dat toelaat. Een foto is heel belangrijk in Turkije en moet heel formeel zijn.
Arbeidswetgeving
Arbeidscontracten moeten enkel schriftelijk zijn als de periode van tewerkstelling meer dan een jaar is. De proefperiode wordt in het contract bepaald en kan tot drie maanden duren. Nadien kan een werknemer, in een bedrijf van meer dan 10 werknemers, enkel ontslagen worden als daar een reden voor is. Het aantal dagen betaalde vakantie is zeer laag en hangt af van de leeftijd en van de inspraak die de personeelsleden hebben in het bedrijf.
Sociale zekerheid en ziekteverzekering
Er is geen algemene ziekteverzekering; in theorie moet de staat zorgen voor elementaire gezondheidszorg voor elke burger. Maar de ziekenhuizen op het platteland, die afhankelijk van de omstandigheden verantwoordelijk zijn, zijn onderbemand. De gezondheidszorg in de grote steden daarentegen, vooral in het westen van Turkije, is vergelijkbaar met de Westerse standaard. U moet zelf betalen voor medicijnen en specifieke medische behandelingen. Er zijn ook uitstekende private ziekenhuizen waar u kan behandeld worden als u het kan betalen.
Turkije staat op de 96ste plaats op wereldvlak voor wat de levensstandaard betreft. Het is dus een land met een gemiddelde staat van ontwikkeling.
Werknemers moeten gewoonlijk jaarlijks betalen voor de verzekering. De pensioenleeftijd is 60 jaar voor mannen en 58 jaar voor vrouwen.
Loonschalen en levensduurte
De Turkse economie is recent sterk gegroeid. Begin 2004 groeide de economie met 13,5%, nadien is dit groeipercentage gedaald, maar er is nog steeds economische groei. Toch is er altijd een grote kloof tussen het industriële westen, met haar moderne steden, en het schaars bevolkte oosten dat leeft van de landbouw. De belangrijkste economische sector is de textielindustrie, het toerisme, de automobielsector en de electronica-industrie.
De levenduurte ligt lager dan in West-Europa, hoewel Ankara en Istanboel een uitzondering zijn. De salarissen liggen meestal lager dan in West-Europa, maar er zijn grote verschillen in Turkije.
Links
- Belgische ambassade in Turkije:
- Mahatma Gandi Caddesi, 55
Gaziosmanpasa
Ankara
Tel: + (90) (312) 405.61.66
Fax: + (90) (312) 446.82.51
Mail: Ankara@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/ankaranl
- Turkse ambassade in België:
- Rue Montoyer/ Montoyerstraat, 4
1000 Brussel
Tel: 02.513.40.95
Fax: 02.514.07.48
Mail: info@turkey.be
Website: www.turkey.be
- Algemene informatie over Turkije:
- http://www.diplomatie.be/nl/travel/countrydetail.asp?COUNTRYNAMENL=TURKIJE
- Een job zoeken in Turkije:
- http://web9.kariyer.net/
|