Werken in Polen

 

Werken in Polen

Verblijfsvergunning

Europeanen mogen tot drie maanden in Polen blijven voor ze een verblijfsvergunning moeten aanvragen. U moet zich ook inschrijven in de gemeente waar u verblijft.

 

Een job zoeken en solliciteren

Werken in PolenDe werkloosheidsgraad ligt zeer hoog in Polen. Er is ook veel zwartwerk, waardoor het werkelijk aantal werklozen lager ligt dan wat de statistieken aangeven.

Een sollicitatie in Polen moet bestaan uit een motivatiebrief van één pagina en een CV van niet meer dan twee pagina's. Kleinere bedrijven vragen niet altijd geschreven documenten, maar kandidaten worden vaak gevraagd om zich persoonlijk voor te stellen.

Arbeidswetgeving

Op de Poolse arbeidsmarkt wordt veel aandacht besteed aan de werknemer. In 2000 werd een wet goedgekeurd die moet zorgen voor een daling van het ziekteverzuim. Door deze wet hebben geneesheren van de ziekteverzekering het recht om de diagnose van een dokter te verifiëren. Door deze preventieve maatregel, zou het ziekteverzuim in Polen moeten dalen.

Werkuren

Een normale werkweek in Polen bestaat uit vijf werkdagen en 40 werkuren. Men mag niet meer dan 150 overuren per jaar presteren. Polen hebben tot 20 vakantiedagen tijdens de eerste 10 jaren dat ze werken, het aantal vakantiedagen stijgt tot 26 na de eerste tien jaar.

Werken in PolenBelastingen

Er bestaan drie belastingstelsels in Polen, afhankelijk van het salarisniveau. De klasses zijn 19, 30 en 40 procent. Zoals in andere EU-lidstaten, bestaan er in Polen wetten tegen dubbele belastingheffing.

Sociale zekerheid en ziekteverzekering

Als u zich aansluit voor een ziekteverzekering, krijgt u een kaart die als bewijs dient en waardoor u recht heeft op de bescherming van de ziekteverzekering. Het Poolse sociale zekerheidssysteem bestaat uit het sociale zekerheidsfonds, pensioenverzekeringen, ziekteverzekering, verzekering bij zwangerschap en verzekering voor arbeidsongevallen en arbeidsziekte, een bonusplan voor gezinnen en voor werklozen, die gefinancierd worden door een speciaal arbeidsfonds.

Loonschalen en levensduurte

Polen heeft nog altijd één van de laagste loonschalen in de EU. De inflatiegraad is langzaamaan gestabiliseerd. Voeding, openbaar vervoer en overnachtingen zijn goedkoper in Polen dan in West-Europese landen.

De duurste stad in Polen is ongetwijfeld Warschau, en de prijzen stijgen daar duidelijk sneller dan in de andere Poolse steden, omdat de infrastructuur en de diensten die worden aageboden constant verbeteren, omdat ze worden aangepast aan de standaarden van andere Europese hoofdsteden. Vooral de huurprijzen in het stadscentrum liggen zeer hoog.

Links

Belgische ambassade in Polen:
Ulica Senatorska, 34
00-095 Warszawa

Tel: + (48) (22) 551.28.00
Mail: warsaw@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/warsawnl
Poolse ambassade in België:
Galliërslaan 26
1040 Etterbeek

Tel: 02.739.01.00
Mail: info@konsulat.be
Algemene informatie over Polen:
http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=lw&parentId=0&catId=490&lang=nl&countryId=PL
Informatie voor jongeren:
http://europa.eu/youth/working/index_pl_nl.html
Jobsite in Polen:
http://www.pracuj.pl/